Ny som praksislærer?

Ny som praksislærer?

Det arrangeres digitale kurs for nye praksislærere onsdag i uke 37 i høstsemesteret og onsdag i uke 7 i vårsemesteret, klokken 18-21. Det blir sendt en påmeldingslenke til skolen hvor du kan melde deg på. Kurset vil blant annet ta for seg følgende tema: deg i rollen som praksislærer, veiledningsstrategier, veiledningsdokumentet, parpraksis, vurdering i praksis og skikkethetsvurdering, i tillegg til caser og refleksjonsoppgaver.

Læringsutbyttebeskrivelser

Du bør sette deg inn i læringsutbyttebeskrivelsene for den aktuelle praksisen du skal veilede i, og snakke med koordinator på skolen for å få annen nødvendig informasjon om den aktuelle praksisen. 

PPU: PPU4120

Det sendes mye informasjon til skolene i forkant av praksis, så mye av det du lurer på vil du få svar på der. Hvis det er noe du lurer på, kan koordinator på skolen svare deg på mye, ellers kan du ta kontakt med faglig leder for praksis. 

PPU: Ingrid Solem

Frister og rapportskriving for praksislærere

Rapporter

Høst

Midtveisrapport: fredag uke 42

Sluttrapport: fredag uke 45

Vår

Midtveisrapport: fredag uke 11

Sluttrapport: fredag uke 16

Godtgjøring

Informasjon om godtgjøring til praksislærere 

Faglige krav til praksislærere

Praksislærere skal tilfredsstille de krav som til enhver tid gjelder for undervisningskompetanse i det aktuelle skoleslag og for det aktuelle fag. I tillegg skal praksislærer i utgangspunktet ha 3 års praksis som lærer i de skoleslag som utdanningen kvalifiserer for og egnethet som veileder. Utdanning i veiledningspedagogikk er en fordel, men ikke et krav. 

Praksislæreres oppgaver 

Undervisningspraksis:

Veilede student i planlegging, gjennomføring og evaluering av undervisning i praksislærers gruppe (I fleksibel PPU kan veiledning foregå i studentens egen gruppe, etter nærmere avtale med praksisavdelingen ved Institutt for lærerutdanning). Praksislærer skal være til stede når studenten underviser, gjennomføre etterveiledning og rapportere til praksisavdelingen som et ledd i vurderingen av studenten. Det skal gis veiledning i minst 1 time pr. uke pr. fag. Godtgjøring for denne veiledningen er inkludert i veiledningssatsene. 

Veiledningsomfang 

PPU:

  • PPU del 1 høst: 40 timer (20 timer pr. fag)  
  • PPU del 2 vår: 60 timer (30 timer pr. fag) 

Godtgjøringssatser 

Grunnsats er 240kr per time for individuell praksis.

PPU:

  • Praksis høst PPU: 40 timer a kr. 211,50 (veiledningstid, en time pr uke, er inkludert) 
  • Praksis vår PPU: 60 timer a kr. 211,5 (veiledningstid, en time pr uke, er inkludert) 
  • Parpraksis: kr. 317,25 pr time  (veiledningstid, en time pr uke, er inkludert) Dialogseminar/kurs: 3–4 timer deltakelse pr. år som skolen godtgjør med avspasering 

 

Praksislærers fravær

Ved praksislærers fravær, er skolen ansvarlig for å finne en erstatter som kan veilede studenten. Dersom studenten blir satt til å undervise klassen alene uten praksislærer til stede, er det å regne som en vikartime og ikke praksis.

Hjelp?

Ved behov for hjelp knyttet til praksis, kan man ta kontakt med praksiskoordinator på den skolen man jobber, eller man kan sende en e-post til faglig leder for praksis på det aktuelle studieprogrammet. 

PPU: Ingrid Solem

Dersom man har spørsmål om skikkethetsvurdering, kan man kontakte en av de faglige lederne, eller institusjonsansvarlig for skikkethet på Institutt for lærerutdanning, Øyvind Haugan Lien.

Hvis studenter har helsemessige utfordringer, bør de henvises til fastlegen eller til SiTs helsetjenester for studenter i Trondheim.