Finner du ikke det du leter etter? Se utfyllende informasjon på våre nettsider om praksis HER .

Årsplan og møteplan for praksis

Oppdatert årsplan og møteplan for MGLU- praksis finner du her: Praksis i grunnskolelærerutdanningen – Praksis i lærerutdanningene – Institutt for lærerutdanning - NTNU

Forskrifter og styringsdokumenter

Organisering, innhold og omfang av praksisoppleringa styres av ulike forskrifter. De viktigste er:

Forskrift om rammeplan for grunnskolelærerutdanning 1-7

Forskrift om rammeplan for grunnskolelærerutdanning 5-10

Forskrift om studier ved NTNU

Emnebeskrivelser

Hvert studieår har ett praksisemne for hvert studieprogram. Emnebeskrivelsen forteller om hvilket læringsutbytte studenten skal sitte igjen med og hva som er fokus og innhold i praksisopplæringen for de ulike studieårene.

Første studieår:

Andre studieår:

Tredje studieår

Fjerde og femte studieår

Praksisperioder

1. Studieår

  • Høst: 15 dager
  • Vår: 15 dager

Gjennomføres på 5.–7. trinn (gjelder både GLU 1–7 og GLU 5–10)

2. Studieår

  • Høst: 15 dager
  • Vår: 15 dager

GLU 1–7: har praksis på 1.–2. trinn.

GLU 5–10: har praksis på 5.–10. trinn.

3. Studieår

  • Vår: 25 dager

GLU 1–7: har praksis på 1.–7. trinn.

GLU 5–10: har praksis på 8.–10. trinn.

4. Studieår

  • Høst: 15 dager

GLU 1–7: har praksis på 1.–7. trinn.

GLU 5–10: har praksis på 5.–10. trinn.

5. Studieår

  • Høst: 15 dager

GLU 1–7: har praksis på 1.–7. trinn.

GLU 5–10: har praksis på 5.–10. trinn.

Organisering av praksis

Praksisopplæring

Praksisopplæringa skal være veiledet, vurdert og variert. Praksis skal være relevant for og integrert i fagene, og er en likeverdig læringsarena på samme måte som undervisningen ved institusjonen. Studenten skal få undervisningserfaring i sine studieemner, men praksisen kan også foregå innenfor den totale fagkretsen.

Praksisopplæringa organiseres slik at hele praksisskolen blir praksisarena:

  • Rektor har det overordnede ansvaret for å organisere praksisopplæringa.
  • Daglig veiledning ivaretas av skolens praksislærere.

Praksis gjennomføres vanligvis i grupper på 4 studenter, praksisgruppene settes sammen av praksisadministrasjonen. Studentene skal ha praksis i alle sine undervisningsfag i løpet av studiet, praksisadministrasjonen organiserer praksis med bakgrunn i dette. Studentene forbereder seg til praksis i samarbeid med praksislærer og oppfølgingslærer.

Praksisgruppa skal normalt delta i 20 timer undervisning per uke (fordelt mellom hovedansvar, assistentoppgaver og observasjon) og ca. 10 timer veiledning per uke. De skal delta i full arbeidsuke ved praksisskolen (møter, planlegging o.l. ved skolen).

Praksis legges til årsplanlagte perioder/uker i studieåret.

De fleste skolene er lokalisert i kommuner i Trøndelag. Vi har i tillegg avtale med skoler i Møre og Romsdal. Så du får gode muligheter til å erfare ulike praksisplasser og miljø. I noen tilfeller kan det medføre lang reisevei og/eller overnatting.

For mer informasjon se våre nettsiderunder: Bortreise og overnatting i praksisperiodene

Planleggings- og veiledningsdokument

Praksisopplæringa skal være veiledet. Ved Institutt for lærerutdanning vektlegges bruk av planleggings- og veiledningsdokument (lenke til dokumenter). Studentenes skriftlige plan for en undervisningsøkt eller en periode brukes som grunnlag for veiledning og refleksjon før og etter gjennomføring.

Et slikt dokument gjør det nødvendig for studentene å tenke grundig gjennom forhold ved undervisningen.

Skriftlig og muntlig refleksjon under praksis

Refleksjon over praksis bidrar til å ta vare på praksiserfaringene for senere bruk. Gjennom skriftliggjøring kan studenten velge fokus og knytte både tanker og følelser til det en har erfart. Skriftliggjøring er også viktig ved bruk av praksis som læringsarena, og kan synliggjøre studentenes læringsutbytte.

I praksisperiodene skal studentene jevnlig gjennomføre muntlige og skriftlige refleksjoner, både individuelt og i forbindelse med veiledning. Praksislærer skal gi respons jevnlig, muntlig og/eller skriftlig.

Det er viktig at personvern ivaretas i skriftlig arbeid knyttet til praksis, all skriftlig informasjon knyttet til praksis anonymiseres, dvs. ikke navngi personer eller skoler, eller beskrive konkrete hendelser hvor noen kan gjenkjennes.

Mer informasjon om behandling av personopplysninger.

FoU- oppgave 3. studieår

I løpet av 3. studieår skal studentene skrive en forsknings- og utviklingsoppgave (FoU). Faglærere på campus har hovedansvaret, men praksislærere bør tilrettelegge for relevant datainnsamling og refleksjon rundt FoU-tematikken, jamfør emnebeskrivelsen for studentens praksisstudier 3. studieår.

Om FoU-oppgaven

FoU-oppgaven skrives innenfor et undervisningsfag og skal være et selvstendig, forskningsbasert arbeid.

I den grad det jobbes med egen FOU- oppgave under praksisperioden skal det foregå på en slik måte at det ikke går på bekostning av gruppesamarbeid, praksislærers vurderingsgrunnlag eller andre aktiviteter knyttet til gjennomføringen av praksisstudiet.

Ansvarsområder

Student og FoU-veileder:

Studenten informerer praksislærer om FoU-oppgaven og behov for datainnsamling.

Studenten må kjenne til retningslinjer for forskningsetikk og personvern.

FoU-veileder sikrer at studenten følger disse retningslinjene og at prosjektet er gjennomførbart. Studenter som skal ha utenlandspraksis oppfordres til å skrive FoU-oppgave i tilknytting til denne praksisen noe faglærere/FoU-veileder skal tilrettelegge for.

Praksisskolen:

Praksisskolen gjennom rektor, koordinator eller praksislærer tilrettelegger for eventuell datainnsamling. Praksislærer sikrer at emnebeskrivelsens krav til studentens FoU-arbeid blir fulgt og gjennomført.

Utenlandspraksis

Ved datainnsamling i utlandet må du være klar over at forskjellige land har ulike regler for datainnsamling.

Som lærerstudenter på utenlandspraksis har du en unik mulighet til å gjennomføre en FoU-oppgave som inkluderer perspektiver fra landet du er i, eller som fokuserer på interkulturelle perspektiver på lærerprofesjonen. Diskuter mulige gjennomførbare ideer med din FoU-veileder i god tid, og om mulig, med praksislærer og/eller oppfølgingslærer. Sett deg godt inn i landets krav til forskningsetikk og personvern. Selv om datainnsamling er tillatt, kreves samtykke fra skolen og involverte parter. Avklar dette med rektor/praksislærer ved oppstart. Er ikke datainnsamling mulig må studenten i samråd med FoU-veileder finne en annen løsning.